Afgelopen activiteiten

Roofvogel excursie 2006

Het Noarderleech op met Albert Ferwerda, excursieleider namens It Fryske Gea. Het gebied is zo uitgestrekt, en op zondagmorgen ook heerlijk rustig. Genieten van de wijdse uitzichten. De wind door je haren voelen waaien. Als je dan ook nog veel roofvogels ziet is dat natuurlijk mooi, maar dat is niet altijd zo. En wat Albert aan kleine stipjes ver weg direct herkent en er een naam voor heeft, blijft voor minder ervaren mensen zoals ikzelf vaak alleen maar een stipje. Genoten heb ik, en velen met mij. We hebben zelfs 2 excursies kunnen houden, omdat er zo ontzettend veel animo was om mee te gaan, ook van de jeugd. En iedereen maar zeggen "de jeugd" (bestaat die dan) niet achter de computer weg te branden is.
Zoals elk jaar was het een prachtige excursie, al had het wel iets minder koud gemogen.

 

Roofvogels ringen 2006

We mochten mee met enkele officieel erkende ringers die hun werkterrein in het oosten van Friesland hebben. Op een mooie zaterdag in juni gingen we het veld in. Volop muggen, want het gebied was vochtig. Maar tussen alle muggen door ging de klimmer de boom in en haalde de jonge roofvogels naar beneden. Daar konden we ze allemaal bekijken, in de hand houden en voelen hoe klein en zacht zulke dieren zijn. Ik snap niet dat er mensen zijn die zulke vogels kunnen haten. De kinderen die mee waren hebben de jonge vogels allemaal in hun hand gehad. Daarna kregen ze een ring om, en werden ze gewogen en gemeten. Toen was het tijd voor de klimmer om de vogels weer naar boven te brengen, veilig in hun nest. Wij hebben weer genoten om zoiets bijzonders te mogen bekijken. Mannen roofvogelringers bedankt!

   

Wadlopen 2006

Wat een opkomst. Dat was mijn eerste reactie toen ik alle aanmeldingsformulieren zag. Totaal 22 kinderen en ouders. Dus dat betekent 2 gidsen regelen. Gelukkig lukte dat ook nog wel. Dick en zijn collega's kennen ons geleidelijk aan, en ik denk dat de kinderen van de Jeugd Natuur Club een goede naam hebben, anders had ik niet zo gemakkelijk een 2de gids kunnen regelen.
Maar de dag van tevoren ging het FOUT! Dick belde dat hij het weer eigenlijk te slecht vond om te gaan lopen op zondagochtend. Op dat moment was het weer ook slecht. Maar de vooruitzichten waren iets beter, en ik kende "mijn" kinderen ook wel een beetje. Dus liet ik het niet zo makkelijk afblazen. We besloten het aan te kijken en zo mogelijk te gaan. Anders konden we het altijd zondag alsnog afblazen. Inderdaad was het dit keer een koude tocht. Een klein groepje is eerder terug gegaan, omdat het te koud was. Maar de meesten waren bijzonder taai, en hebben de hele tocht uit gelopen. Zoals altijd was het mooi. En bij terugkomst aan de kust van Wierum was het al zo mooi dat 2 van de oudste meiden zelfs nog zijn gaan zwemmen in de spoelplas. Hoezo koud??
Volgend jaar maar weer een wadlooptocht, denk ik. Toch.....?

     

 

Wadlopen 2005


Een zwerftocht voor kinderen op, liever gezegd in de Waddenzee. Toen Meina Wouda mij ooit vroeg of dat iets leuks was geloofde ik niet dat het kon. Inmiddels doen we het al weer tien jaar, en elke keer weer is het een belevenis. De waddenzee is elke dag, nee elk moment, weer anders. In 2005 hadden we redelijk weer, en hebben we een leuk stuk gezworven. Onze gids Dick Wijbenga kan altijd fantastisch vertellen. Hij weet heel veel van de wadden af. Over Wadpieren, kokerwormen en mannetjes- en vrouwtjeskrabben. Met een schepneje vissen in de geul, en dan kijken of er garnalen in zitten. We liepen in een kleine groep met in totaal 12 deelnemers, waarvan 8  kinderen.