Activiteiten 2008

Zaterdag 8 maart 2008 Handen uit de mouwen in de natuur
 
Vrijdag 28 maart tm zondag
30 maart 2008
Voorjaarskamp
 
Woensdag 9 april 2008 Excursie reeën kijken in de Âlde Feanen
 
Zondag 24 mei 2008 Wadlopen, oversteek vanaf Ameland
 
Zaterdag 7 juni 2008 Jonge roofvogels ringen
 
Zaterdag 14 juni 2008 Eilandexcursie
 
Woensdag 18 juni 2008 Excursie jonge kerkuilen ringen
 
Zondag 28 september 2008 Zwerftocht op de Wadden
   
Zaterdag 25 oktober 2008 Nacht van de Nacht
 
Zaterdag 1 november 2008 Nationale Natuurwerkdag
 
Zondag 23 november 2008 Zelf papier maken
 
Zondag 14 december 2008 Kerkuilenlezing Johan de Jong
 
Zaterdag 27 december 2008 Ransuilentelproject
 

Zaterdag 8 maart 2008: Handen uit de mouwen in de natuur

We steken nu weer eens de handen uit de mouwen. De natuur heeft hulp nodig, en wie kunnen dat beter doen dan de Nature Kids: niemand toch?
We gaan aan de slag op het landgoed Dekamastate in Jelsum, net boven Leeuwarden. Daar is allerhande werk te doen, waar de Jeugd Natuur Club bij kan helpen. Het kan koud zijn, maar werken in de natuur is altijd een zeer bijzondere ervaring, juist als het koud is. Ook je ouders en andere volwassenen mogen meehelpen.
Verzamelen: om 09.00 uur achter het NS-station in Leeuwarden. We fietsen vandaar naar Dekamastate. Tot ongeveer 15 uur.
Meenemen: Fiets, warme kleding, laarzen, lunchpakket, beker en een lepel. Verder natuurlijk heel veel energie.
Kosten: € 3,-- per persoon. Maximaal 25 deelnemers.
Tijd: van 09.00 uur tot ongeveer 15 uur, ook afhankelijk van het weer.

 

Vrijdag 28 maart t/m zondag 30 maart 2008: Voorjaarskamp

Op veler verzoek van deelnemers organiseren we weer een voorjaarskamp (als er voldoende belangstelling is). We slapen hoogstwaarschijnlijk op de hooizolder van een boerderij bij Jirnsum. Hoeveel hooi er nog ligt weet ik nog niet. Zaterdag overdag gaan we aan het werk in de natuur. Verder staan op het programma mogelijk een avondwandeling, rondleiding op de boerderij en bij mooi weer sterrenkijken. Het wordt vast heel gezellig. En wie kan er goed tafeltennissen? Het kan nog koud zijn ‘s-nachts, dus een goede slaapzak en warme kleren zijn noodzakelijk.
Kosten: 30 Euro per persoon voor programma, overnachting en eten.
Tijd: Vrijdag 20.30 uur tot zondag 13 uur.
Deelname: Minimaal 8 kinderen vanaf 10 jaar, maximaal 20 kinderen. Bij te weinig deelname gaat het kamp niet door, dus zoek heel veel vrienden en vriendinnen die mee willen met deze unieke activiteit. Nadat je je opgegeven hebt krijg je half maart een brief met de laatste informatie.

 

Woensdag 9 april 2008: Excursie reeën kijken in de Âlde Feanen

We gaan met It Fryske Gea op reeënexcursie in de Alde Feanen. Anton Huitema weet alles van reeën, en kan fantastisch vertellen. We mogen zelf ook tellen en bijhouden hoeveel reeën we zien. Twee jaar geleden waren het er een heleboel! We vertrekken met de zonneboot uit Earnewâld. We gaan op de avond, als het een beetje schemerig wordt, met een groep op excursie. Als er veel kinderen mee willen gaan we eventueel twee keer. Maar je moet wel hééééél rustig zijn, want anders zijn de reeën al lang weg voordat wij ze gezien hebben.
Verzamelen: 18 uur in Earnewâld, bij de veerpont naar It Wiid.
Meenemen: verrekijker, opschrijfboekje en veel geduld.
Kosten: € 7,50. Maximaal 25 Nature Kids en volwassenen. VOL = VOL!!

 

Zaterdag 24 mei 2008: Wadlopen, oversteek vanaf Ameland

De Wadlooptocht van Ameland naar de vaste wal houden we dit jaar al eind mei. Vorig jaar kon het helaas niet doorgaan wegens slecht weer. Voor het eerst in de 10 jaar dat we het nu organiseren. Vandaar dat we erop rekenen dat het dit jaar wel doorgaat. Deze excursie duurt ook de hele dag (vanaf 9 uur tot circa 21.30 uur). We gaan vroeg over met de boot naar Ameland, hebben dan de hele dag de tijd op Ameland en vertrekken om circa 17.30 uur vanaf het eiland. Onze gids is Lammert Kwant. Als we mooi weer hebben kunnen we een schitterende zonsondergang op het wad meemaken. Voor volwassenen met een redelijke conditie en Nature Kids vanaf 13 jaar die van doorzetten houden is de oversteek goed te doen. Wellicht zien we weer een zeehondje, net als een paar jaar geleden! In elk geval is het, ongeacht het weer, een unieke ervaring. Voor deze excursies geldt: minimaal 10 personen. Als je je nu opgeeft krijg je eind april een brief met alle andere belangrijke informatie.
Kosten: € 40,– (inclusief fietshuur en bootovertocht heen)

 

Zaterdag 7 juni 2008: Jonge roofvogels ringen

Niet alleen de jonge kerkuilen worden geringd (zie hieronder), maar ook sommige jonge roofvogels krijgen een ring om. Dit wordt gedaan door de Werkgroep Roofvogels Nederland. De Nature Kids mogen mee, kijken hoe het ringen gebeurt en hoe de jonge vogels eruit zien. Wil jij jonge roofvogels van dichtbij zien, geef je dan op voor deze hele bijzondere excursie. Waarschijnlijk gaan we kijken bij het ringen van een buizerd of een havik. We zoeken 3 ouders die willen rijden.
Verzamelen: Om 13 uur achter het station in Leeuwarden, bij de fontein. We zijn tussen 16.30 en 17 uur weer terug.
Meenemen: Laarzen of stevige schoenen, verrekijker.
Kosten: € 7,50 per persoon. Maximaal 20 Nature Kids.

 

Zaterdag 14 juni 2008: Eilandexcursie

DÉ excursie van het jaar. Het is een traditie dat we in het voorjaar een dag naar het eiland gaan. Het programma is weer ongeveer hetzelfde als elk jaar. Zoals elk jaar wordt het weer een onvergetelijke excursie, als we nu tenminste wel voldoende deelnemers hebben. Handjedrukken op de boot (wie is de sterkste van de Nature Kids, en is de leiding te verslaan?), veel zon, zee, natuur, wad en lopen horen erbij. Het natuurmuseum op het eiland en iets te eten aan het eind van de dag om de ergste honger te stillen (bord en vork meenemen!) maken de dag compleet. Kortom, een wandel- en geniet-excursie, zoals eigenlijk altijd. Misschien wel de beste activiteit van Nederland. Neem al je vriend(inn)en en klasgenoten mee!!
Verzamelen: 07.50 uur Leeuwarden station NS bij de ingang van de stationshal, terug om 20.30 uur.
Kosten: € 17, 50 + 4 Euro voor de bus. Dit is voor de boot en het gehele programma. Maximaal 35 deelnemers. Hoe meer deelnemers hoe leuker, dus neem al je vrienden en vriendinnen mee!
Meenemen: Lunchpakket, stevige schoenen of laarzen, regenkleding, zwemspullen, bord, beker en vork, veel energie, een goed humeur, vrienden en vriendinnen.

 

Woensdag 18 juni 2008: Excursie jonge kerkuilen ringen

Net als een paar jaar geleden mogen we weer mee met Johan de Jong kerkuilen ringen. Wil jij jonge kerkuilen van dichtbij zien en zelfs in je hand houden, geef je dan op voor deze hele bijzondere excursie. Op deze woensdagavond gaan we bij een paar nestkasten in boerderijen langs en krijgen de jonge uilen een ring. Je moet natuurlijk wel heel rustig zijn, want anders worden de jonge kerkuilen bang. De excursie is ‘s-avonds en duurt circa 3 uur. Als er heel veel belangstelling is organiseren we misschien nog een extra excursies. Mocht 18 juni niet kunnen dan hoor je bijtijds wat de reservedatum is. Per keer zoeken we 3 ouders die willen rijden.
Verzamelen: om 18.15 uur aan de achterkant van het station in Leeuwarden
Kosten: € 8,– per persoon. Maximaal 15 Nature Kids.


Zondag 28 september 2008: Zwerftocht op de Wadden

De wadloopzwerftocht voor kinderen en ouders was twee jaar geleden een groot succes. Veel belangstelling en een mooie, maar wel koude ochtend. Dit jaar hebben we het anders gepland. We lopen 2de helft van de middag, zodat je eerst rustig uit kunt slapen. Onze gids Dick Wybenga is een oude bekende, die ons al vele tochten heeft begeleid. Hij kan heel veel vertellen over de natuur in het waddengebied, en je mag hem natuurlijk van alles vragen. Hij weet ook bijna alles te vertellen over het waddengebied. We lopen dit jaar voor de afwisseling niet vanuit Wierum, maar gaan in Noordpolderzijl het Groningse wad op. Uiteraard kan de tocht alleen doorgaan bij voldoende belangstelling! Dus neem al je vrienden en vriendinnen mee en ook ouders en andere volwassenen
Verzamelen: om 13.30 achter het station in Leeuwarden. We zijn om ongeveer 20.30 uur weer terug.
Kosten: 20 Euro per persoon. Maximaal 23 Nature Kids en volwassenen.
Nadere informatie: Na opgave krijg je een brief met alle informatie en wat je mee moet nemen.

 

Zaterdag 25 oktober 2008: Nacht van de Nacht

Vannacht gaan we kijken hoe donker het kan zijn, en hoe licht het op andere plaatsen is. Je zult merken dat je meer zintuigen hebt dan alleen maar je ogen. Wat we precies gaan doen blijft nog even een verrassing, maar we beloven jullie dat het leuk en ook een beetje spannend zal worden. De Nacht van de Nacht is een landelijk evenement, en er worden dus op veel meer plaatsen activiteiten georganiseerd. We willen laten zien hoe belangrijk het voor de natuur is dat het op de meeste plaatsen ‘s-nachts ook echt donker is.
Verzamelen: om 20.30 uur op de parkeerplaats bij Aqua Zoo Friesland (het voormalige Otterpark). We zijn om ongeveer 23 uur hier weer terug.
Meenemen: fiets, warme kleren, beker, theedoek.
Kosten: 3,– Euro per persoon. Maximaal 15 Nature Kids.

 

Zaterdag 1 november 2008: Nationale Natuurwerkdag

Op heel veel plaatsen in Nederland steken ontzettend veel mensen de handen uit de mouwen. In totaal deden vorig jaar ongeveer 12.000 (ja, je leest het goed, twaalf duizend) mensen mee. En dit jaar gaan wij ook weer meehelpen. We gaan aan de slag in de natuur. Het werk weten we nog niet precies, maar leuk wordt het zeker.
Verzamelen: hoor je eind oktober, nadat je je opgegeven hebt.
Kosten: gratis. Maximaal 30 Nature Kids, ouders en andere volwassenen.
Meenemen: Beker, bord laarzen, oude kleren en werkhandschoenen. Ook een verrekijker (vogels!) kan handig zijn.

 

Zondag 23 november 2008: Zelf papier maken

We gaan zelf papier maken. Normaal komt ons papier uit hele grote fabrieken, maar je kunt ook zelf van oud papier weer nieuw papier maken. Dit doen we door het oude papier heel fijn te maken, te weken in water, en dan te scheppen, met een zeef. Op die manier kun je ook een watermerk in het papier maken.
Meenemen: oude kleren en schoenen, oude kranten.
Verzamelen: om 13.30 uur bij de ingang van het Fries Natuur Museum aan het Schoenmakersperk in Leeuwarden. Het duurt tot ongeveer 16.00 uur.
Kosten: 4,50 Euro per persoon. Maximaal 15 Nature Kids.

 

Zondag 14 december 2008: Kerkuilenlezing Johan de Jong

Johan de Jong kan ons heel veel vertellen over kerkuilen. Hij doet al meer dan 20 jaar onderzoek aan deze schitterende vogels, en heeft fantastische beelden. Ook kan hij adembenemend vertellen, zo weten we van een eerdere lezing die hij hield. En uiteraard mogen jullie heel veel vragen stellen.
Verzamelen: om 13.30 uur bij de ingang van het Fries Natuur Museum aan het Schoenmakersperk in Leeuwarden. Het duurt tot ongeveer 15.30 uur.
Kosten: 6,50 Euro per persoon. Maximaal 35 Nature Kids, ouders en andere volwassenen.

 

Zaterdag 27 december 2008: Ransuilentelproject

Vorig jaar zijn we voor het eerst met een klein groepje ransuilen wezen tellen. Dit jaar doen we weer mee aan het Friese telproject van Harry Wijnandts en Johan de Jong. Omdat er elk jaar geteld wordt op heel veel plaatsen in de provincie, krijgen we gegevens over de verspreiding van ransuilen in de provincie. Echt wetenschappelijk onderzoek voor jonge onderzoekers.
Verzamelen: om ongeveer 15.30 uur. De plaats hoor je na opgave. Het duurt tot ongeveer 17.30 uur.
Kosten: gratis. Maximaal 12 Nature Kids. We zoeken 3 ouders die mee willen helpen.
Meenemen: stevige schoenen, warme kleren en handschoenen.